top of page

מחשבות אוטומטיות 

יש שני דברים שחשוב לדעת לגבי המוח שלנו. האחד, מטרתו הראשונית היא ההישרדות שלנו, ומשזו הושגה הוא יכול להתפנות להשגת מטרות חשובות נוספות כמו סיפוק, הנאה, תחושת משמעות וכן הלאה. הדבר השני שחשוב לדעת הוא שהמוח שלנו נדרש לעבד כמויות מידע גדולות כל הזמן.

כדי להיות יעיל, המוח נדרש לקבלת החלטות מהירה, לצורך כך הוא יוצר קיצורי דרך, דפוסי חשיבה קבועים, שיוצרים מחשבות אוטומטיות. למשל, אנחנו מתייגים אירועים כ"טוב" ו"רע", "רצוי" ו"לא רצוי". החשיבה הזו עוזרת לנו להימנע מסכנות (אם נכוויתי ממגע עם אש, אבצע הכללת-יתר ואדע לא לגעת יותר בלהבה חשופה), לקבל החלטות במהירות, לעשות שיפוטים מוסריים, לקבוע יעדים וכן הלאה. במקרים רבים המחשבות האוטומטיות ודפוסי החשיבה משרתים אותנו, אך יש גם מקרים בהם הם מגבילים אותנו. למה?

מחשבות אוטומטיות נוטות לחזור על עצמן, הן מופיעות לרוב בצורה מתומצתת (מספר מילים או תמונה מנטלית) ואנחנו כמעט תמיד מאמינים בהן, לא משנה עד כמה הן ייראו לא-הגיוניות כשנבחן אותן לעומק. לכן, במקרים בהם התקבעה לנו מחשבה אוטומטית שמגבילה אותנו, נתקשה להתנער ממנה כי היא חזרתית, קליטה ונראית לנו אמינה.

דפוסי החשיבה נוטים להתקבע. בניגוד למחשבות אוטומטיות, שאנחנו עשויים להיות מודעים אליהם ביומיום, דפוסי החשיבה אינם מודעים לנו, אלא נמצאים בבסיס המחשבות. לכן, הדבר הראשון שעלינו לעשות, אם ברצוננו לשנות את המחשבות האוטומטיות, הוא ללמוד לזהות את דפוסי החשיבה שמגבילים אותנו ויוצרים את המחשבות המגבילות. כך, נוכל לזהות את הסיבה לפרשנות המגבילה שהמחשבה האוטומטית מבטאת, ולחשוב על פרשנויות אפשריות אחרות, מועילות יותר.

דפוסי חשיבה מגבילים

הכול או כלום / שחור או לבן   אמונה כי יש רק שני תרחישים אפשריים: הטוב ביותר והגרוע ביותר.

הכללת-יתר   הסקה מאירוע שלילי בודד לגבי אירועים דומים בעתיד.

פילטר שכלי   התמקדות במאפיין שלילי של אירוע, והתעלמות ממאפיינים חיוביים וניטרליים.

העצמת השלילי ומזעור החיובי   אירועים שליליים נחווים כאסון ואירועים חיוביים נתפסים כחסרי משמעות.

הצמדת תוויות   כל אירוע, גם השולי ביותר, יתפרש כהוכחה לתכונה שבעיניי היא מאפיין קבוע שלי או של העולם.

ניבוי העתיד / חשיבה קטסטרופלית   התייחסות לעתיד כקבוע מראש ושלילי, בין אם כי אנחנו תופסים את העולם כשלילי או את עצמנו כחסרי יכולת.

קריאת מחשבות   הנחה שאני יודע.ת מה אדם אחר חושב.

חשיבה רגשית   התייחסות לתחושות ורגשות שלנו כאמת מוחלטת.

חשיבה במונחים של "צריך" ו"אסור"   חשיבה במונחים אלו מעודדת תחושות אשמה, אכזבה ותסכול שמחלישים את יכולת ההתמודדות.

חשיבה מאגית   נטייה לייחס לעצמי אחריות או השפעה על אירועים שאינם קשורים אליי.

bottom of page